Kerajaan Negeri menganjurkan program Selangor Saring yang menawarkan pemeriksaan kesihatan percuma di Dewan MPAJ Lembah Jaya, Ampang pada 11 Jun 2022.

Kerajaan Selangor meneruskan saringan kesihatan percuma, iaitu program Selangor Saring 2023 dengan menambah tiga lagi skop perkhidmatan, kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan dan Pembangunan Wanita dan Keluarga Selangor Dr Siti Mariah Mahmud.

Beliau berkata tiga skop tersebut ialah saringan telinga, pemeriksaan gigi dan perkhidmatan fisioterapi, dengan jumlah peruntukan keseluruhan RM2.6 juta, melibatkan sasaran 31,000 penerima manfaat di kesemua 56 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Selangor.

“Berikut merupakan kategori saringan dan perkhidmatan Selangor Saring 2023 yang meliputi penyakit tidak berjangkit iaitu penyakit jantung, kencing manis, darah tinggi dan buah pinggang; kedua, penyakit kanser iaitu kanser kolorektal, prostat, serviks dan payudara.

“Turut disaring ialah penyakit berkaitan mata iaitu rabun, glaukoma dan retina dan tiga skop perkhidmatan baharu itu,” katanya dalam kenyataan.

Dr Siti Mariah berkata menerusi Selangor Saring yang dilaksanakan bermula tahun lalu, pihaknya telah menerima lebih 20,000 pendaftaran dan berjaya mengenal pasti 49 peratus kes yang memerlukan tindakan susulan, konsultasi dan rawatan lanjut.

“Susulan itu, kerajaan negeri menyeru agar penduduk Selangor yang mempunyai faktor-faktor risiko seperti sejarah keluarga, berat badan berlebihan, gaya hidup tidak sihat, serta mereka yang masih belum dikenal pasti oleh doktor mempunyai penyakit dinyatakan, untuk mendaftar ke program Selangor Saring.

“Pendaftaran boleh dibuat menerusi aplikasi SELangkah bermula 2 petang hari ini, dengan setiap pemohon perlu melengkapkan borang saringan awal ketika proses pendaftaran, bertujuan untuk mengenal pasti latar belakang serta faktor risiko pemohon,” katanya.

Dr Siti Mariah berkata individu yang layak akan menerima baucar untuk menjalani saringan kesihatan tanpa sebarang bayaran di lokasi dan tarikh yang ditetapkan.

Beliau berkata maklumat lanjut berkenaan program itu Program Selangor Saring boleh didapati melalui laman sesawang selangorsaring.selangkah.my dan sebarang isu boleh diajukan ke talian ‘hotline’ Selcare iaitu 1-800-22-6600.

– BERNAMA