Dr Siti Mariah Mahmud (tengah) bergambar sempena pelancaran talian khas aduan keganasan rumah tangga SELamat di Perbadanan Perpustakan Awam Selangor (PPAS), Shah Alam pada 22 November 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

 

SHAH ALAM, 22 NOV: Kerajaan Selangor hari ini melancarkan talian khas SELamat sebagai sistem sokongan bagi membantu individu berdepan keganasan rumah tangga membuat aduan.

Beroperasi 24 jam setiap hari, talian itu diselia 10 sukarelawan dan kaunselor bertauliah, petugas sepenuh masa serta jabatan kerajaan berkaitan, kata EXCO pembangunan wanita.

Dr Siti Mariah Mahmud menjelaskan mangsa diberi penyelesaian jangka pendek dari sudut nasihat dan bantuan psikologi sebelum menerima bantuan susulan.

“Saya menyeru masyarakat untuk hubungi talian ini dan kita akan berusaha membantu tindakan lanjut seperti mengaturkan perlindungan sementara atau tindakan undang-undang,” katanya.

Beliau ditemui selepas merasmikan SELamat di Perpustakaan Raja Tun Uda di sini hari ini.

Dr Mariah berkata sebanyak empat panggilan diterima membabitkan aduan keganasan rumah tangga dan satu kes penderaan kanak-kanak sejak talian itu beroperasi awal bulan ini.

Beliau berkata panggilan lain meliputi bantuan Kerajaan Negeri dan lokasi pusat khidmat masyarakat.

Orang ramai yang memerlukan bantuan boleh menghubungi talian 03-6419 5027. SELamat antara inisiatif terkandung dalam Pakej Kita Selangor 2.0 dengan peruntukan RM100,000.