Sebanyak 1,500 dos vaksin pneumokokal akan diberikan secara percuma oleh kerajaan negeri kepada jemaah haji di negeri ini pada Kursus Haji Perdana esok di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini, esok.

Pemberian vaksin tersebut dibuat melalui Program Vaksin Selangor (Selvax) bertujuan untuk melindungi dan mencegah individu daripada mendapat jangkitan paru-paru ketika menunaikan ibadah haji.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan, Wanita dan Keluarga, Dr. Siti Mariah Mahmud berkata, pemberian vaksin tersebut turut dibuka di Klinik Selcare Universiti Selangor (Unisel) bermula Isnin depan hingga 15 Jun.

“Pra-pendaftaran telah dibuka bermula hari ini di aplikasi Selangkah. Tutorial pra-pendaftaran boleh ditonton menerusi pautan berikut: https://vt.tiktok.com/ZS8KXbUev/.

“Bagi Jemaah yang mengalami kesukaran mendaftar secara atas talian, kaunter pendaftaran turut akan disediakan di tapak program. Jemaah Haji yang tinggal di luar Shah Alam amat digalakkan untuk mendapatkan vaksin pada hari yang dinyatakan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, dalam program sama esok, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), menyumbang 10,000 botol air mineral bagi membantu jemaah haji menjalani kursus ketika cuaca panas supaya dapat mengelak daripada serangan strok haba.

Setiausaha MAIS, Ahmad Shahir Makhtar berkata, selain itu, 5,000 botol lagi akan disumbang kepada petugas pada Kursus Operasi Haji Tanah Air, di Hotel Movenpick, Sepang.

Terdahulu, Kementerian Kesihatan (KKM) menasihatkan orang ramai tidak melakukan aktiviti luar rumah jika tiada sebarang keperluan bagi mengelak strok haba.

Menterinya, Dr. Zaliha Mustafa memaklumkan langkah itu membantu mengurangkan risiko terdedah dengan haba tinggi ekoran cuaca panas yang melanda negara.

Dalam pada itu, Ahmad Shahir turut memaklumkan pembukaan kaunter Baitulmal pada kursus tersebut bagi membolehkan jemaah membuat urusan wasiat dan hibah terus melalui MAIS.

Jelasnya, kaunter Baitulmal MAIS dibuka pada hari Sabtu bermula pukul 5 petang hingga 12.30 malam dan pada hari Ahad bermula pukul 7 pagi hingga 1 tengahari. – UTUSAN